Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
 • Facebook Basic Square
 • Twitter Basic Square
 • Google+ Basic Square

Razvijte brzinu i eksplozivnost uz sprinteve

Sprint ima neverovatno mnogo benefita za sportiste, od razvoja maksimalne brzine do prevencije povreda, redukcije telesne masti i razvoja koordinacije i relativne snage. Iako je vrlo očigledno da sprint treba da bude regularan sastavni deo programa treninga skoro svih sportista, jako retko viđamo trenere da daju sportistima da sprintaju, a i ako sprintaju skoro nikad se ne obraća pažnja na tehniku i detalje već samo na kretanje od tačke A do tačke B.


Trčanje je verovatno najosnovnija sportska aktivnost. Kada pogledate fudbal, košarku, tenis, američki fudbal, rukomet, ragbi i većinu drugih sportova, prvo primetite ljude kako trče, verovatno submaksimalnim ili maksimalnim brzinama. Iako ćete u timskim i sportovima sa rekvizitima jako retko zapravo dostići 100% svoje maksimalne brzine i retko ćete imati situaciju da istrčite 30, 50 ili 100m bez promene pravca maksimalnim intenzitetom, kraći i duži sprintevi i rad na maksimalnoj brzini će vas odvojiti od konkurencije i dati vam neverovatnu prednost i napredak. Sprint se pokazao čak i kao efikasniji metod od pliometrijskog treninga. Naravno, to ne znači da treba raditi jedan ili drugi jer oba imaju svoje prednosti i mane i oba treba da budu zastupljena u treningu.


Regularno korišćenje sprinteva u treningu razvija maksimalnu brzinu, ubrzanje, vertikalni i horizontalni skok, maksimalnu snagu i agilnost, dok smanjuje rizik od povreda mišića zadnje lože, kukova kao i ligamenata kolena, ahilove tetive, itd.


Ono što je jako bitno zapamtiti je da ovo nije trening za razvoj izdržljivosti i ne treba juriti zamor, bol i osećaj gorenja u mišićima, povraćanje i slične stvari, već ga treba jako pametno dozirati i praviti dovoljne pauze između ponavljanja kao i dati telu dovoljno vremena između treninga da se oporavi.


4 opšta pravila bi bila:

 1. Za svakih 10m sprinta, pravite 60s odmora

 2. 150-300m sprinta je u najvećem broju slučajeva optimalan obim treninga

 3. 1-2 treninga sprinta nedeljno je sasvim dovoljan nedeljni volumen

 4. Bar 72 sata treba dati telu da se oporavi između treninga sprinta

Primer treninga


1) Falling Start Sprint 4x20m 120s odmor

2) Half Kneeling Start Sprint 4x20m 120s odmor

3) 3 Point Start Sprint 3x30m 180s odmor


Nadamo se da će vam ovakvi treninzi pomoći da ostvarite svoje rezultate.

Do sledećeg puta, Zdravlje, mišići i pobede, IWMW


+381649930681

 • Facebook
 • Instagram
 • Twitter
 • LinkedIn
 • YouTube

©2018 by IWMW Athlete Factory