Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

Ključ mršavljenja

Mršavljenje. Najveća misterija univerzuma! Kako smršati, kako se „zategnuti“, kako transformisati salo u mišić, i ostala pitanja na koja jednostavno nemamo odgovor. Šalim se, naravno. (Tajna: odgovor na treće pitanje je: nikako, nemoguće je!)


Kalorijski deficit je osnovni uslov koji moramo ispuniti da bi gubili na kilaži. Ponavljam, i vrlo je važno, da bi gubili na kilaži, jer ne gube se samo masne naslage (masne naslage nije isto što i kilaža!), osim ako pametno pristupite celom procesu.


Kalorija je merna jedinica za energiju. Namirnice životinjskog porekla, voće, mlečni proizvodi, žitarice i svi ostali proizvodi/namirnice nose određenu količinu energije. Da bismo gubili na kilaži moramo, u proseku, unositi manje energije nego što u proseku potrošimo.(Osnova termodinamike.)

Iz prethodnog pasusa zaključujemo da nijedna namirnica sama po sebi ne goji (eureka!), već je bitan odnos energije koju unesemo kroz hranu, i energije koje iskoristimo u toku dana kroz razne procese ili aktivnosti. (Na šta sve odlazi ta energija, objasnićemo u nekom od narednih tekstova). Da li to znači da samo mogu da “probušim kašiku“ i smršaću? Pa, u većini slučajeva da, ali to nije pametan izbor, a i nećete postići željene rezultate, evo i zašto.

Ako nam opada broj na vagi iz nedelje u nedelju, jasno je da mršavimo. No, problem je, da li smo mi zaista izgubili salo, ili i mišiće? Bez dovoljnog unosa hrane(primarno proteina, jer su oni najvažniji u održavanju/izgradnji mišićne mase), pored mnogih ostalih problema koji mogu nastati na fiziološkom i psihološkom nivou (o tome više nekom drugom prilikom), takođe će biti jako teško održati mišićnu masu koju imamo, a koja je krucijalna u svakodnevnom životu, što u pogledu boljeg izgleda, u kvalitetu života, životu bez bolova i tako dalje.

Iz ovoga zaključujemo da kalorijski deficit mora biti u većini slučajeva blag (od 300 do 500 kalorija na dnevnom nivou), i da moramo zadovoljiti unos proteina da bi opadanje mišiće mase bilo minimalno, ili nepostojeće.

Jasno je, takođe, da bi izgradili mišićnu masu ili održavali postojeću, moramo uključiti i trening sa opterećenjem, jer bez istog izgradnja mišića neće biti moguća, a opadanje mišićne mase će biti neizbežno. Ako mišić najprostije rečeno „nema razloga“ da ostane onoliki koliki je sad, on će vremenom opasti, te ga moramo stimulisati određenim radom i podstaći rast mišića, ili bar održavanje mase/snage istog.

Suma sumarum, da bi smršali, transformisali svoje telo, “zategli se“, u proces moramo ući pametno, isplaniranona takav način da budemo istrajni i da proces bude održiv na duže staze, jer “što je brzo to je i kuso“.

+381649930681

  • Facebook
  • Instagram
  • Twitter
  • LinkedIn
  • YouTube

©2018 by IWMW Athlete Factory