Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
 • Facebook Basic Square
 • Twitter Basic Square
 • Google+ Basic Square

5 Najboljih Suplemenata Na Tržištu

Postoji jako veliki broj suplemenata i većina njih ne radi. Razlozi za to su najčešće marketinški trikovi i obmane kao i loša bioraspoloživost. Čak i suplementi koji daju rezultate su samo dodatak dobroj ishrani. Ako vam je baza (ishrana) loša, nema tog suplementa koji će to nadoknaditi.

Na osnovu nauke i prakse, dajemo vam 5 suplemenata koji dokazano pomažu u razvoju snage i ostalih performansi, ubrzanju oporavka i poboljšanju zdravlja:


5. Vitamin D

Nedostatak vitamina D može dovesti do srčanih i velikog broja drugih oboljenja kao i diabetesa, konstantnog zamora i nedostatka energije, depresije i lošijih sportskih rezultata.


Ukratko, ako želite da izgledate i osećate se dobro, imate više snage, energije, bolje performanse i duži život, obezbedite svom telu dovoljnu količinu vitamina D.


Sunce je ubedljivo najbolji izvor ovog vitamina, ali možete koristiti i suplementaciju.


4. Beta Alanin

Nauka i iskustvo pokazuju iznova i iznova da beta alanin povećava silu, snagu, aerobnu i anaerobnu izdržljivost.


Iako ga stavljaju u većinu pre-workout suplemenata, benefiti upotrebe beta alanina nisu vidljivi odmah već nakon 6 nedelja konzumacije. Preporučena doza je 3-5g dnevno, bez obzira na kilažu i na trening u danu.

Jedina loša strana beta alanina je moguć osećaj peckanja u telu koji se javlja nakon 2-10 minuta od konzumacije i prolazi prilično brzo. To se može sprečiti raspoređivanjem dnevne doze u 2-3 porcije.


3. Whey Protein

Najpoznatiji i najkorišćeniji suplement je definitivno protein surutke. Poznat kao najbrže apsorbujući protein, koristi se pre ili posle treninga ili u bilo kom delu dana. Posebno je koristan u slučajevima kada osoba ne uspeva da unese dovoljnu količinu proteina putem ishrane.


Tri vrste whey proteina, u zavisnosti od njegovog vremena apsorbcije i čistoće su:

- Koncentrat

- Izolat

- Hidrolizat


U najvećem broju slučajeva, mešavine sve tri vrste su najpovoljnije, a daju sasvim zadovoljavajuće rezultate.


2. Kreatin monohidrat Za kreatin se i dalje vezuju mitovi i mišljenja da je opasan ili ima negativne efekte. Nauka i praksa pokazuju potpuno suprotno. Kreatin je najispitaniji, najprovereniji, najefikasniji i najsigurniji suplement koji možete pronaći.


Kreatin se nalazi u mišićnim ćelijama u obliku fosfo-kreatina i obezbeđuje fosfatnu grupu za obnovu ATP-a i na taj način povećava kapacitet za izvođenje visoko intenzivnog anaerobnog treninga. U prevodu, moći ćete da uradite 1-2 ponavljanja više po seriji sa istom kilažom.


Za maksimalnu apsorbciju, obratite pažnju da kupujete mikronizovani kreatin monohidrat. Pokazano je da nema bitne razlike između korišćenja sa i bez faze punjenja, tako da je naš savet da unosite 5-10g dnevno bez obzira da li trenirate taj dan ili ne.


1. Hrana

Kao što smo rekli na početku, ne postoji suplement koji može nadoknaditi lošu ishranu. Nutrijenti iz hrane definitivno imaju najbolju bioraspoloživost, najmanje nuspojava, a i najjeftiniji su. Prvo sredite ishranu, izanalizirajte je i dodajte šta nedostaje. Na taj način koristite sve benefite i ishrane i suplemenata koje koristite. Nemojte juriti za najnovijim suplementom već obratite pažnju na svoje navike i šta unosite u sebe 99% vremena. Ovo su bili neki od korisnih suplemenata. Iako većina suplemenata ne radi, lista onih koji daju rezultate je duža od ove koju smo naveli.


Dobra hrana i pobede, IWMW


Reference


 1. Autier P, Gandini S. Vitamin D supplementation and total mortality: a meta-analysis of randomized controlled trials. Arch Intern Med. 2007;167(16):1730-7.

 2. Athletic Performance and Vitamin D , JOHN J. CANNELL, BRUCE W. HOLLIS, MARC B. SORENSON, TIMOTHY N. TAFT, and JOHN J. B. ANDERSON

 3. Artioli, G. G., Gualano, B., Smith, A., Stout, J. & Lancha, A. H. "Role of beta-alanine supplementation on muscle carnosine and exercise performance," Med. Sci. Sports Exerc. 42, 1162-73 (2010).

+381649930681

 • Facebook
 • Instagram
 • Twitter
 • LinkedIn
 • YouTube

©2018 by IWMW Athlete Factory